Pāriet uz saturu

Jūsu smadzenes un NEUROPTIMAL®

Es domāju, ka lieta, ko saistībā ar NeurOptimal® akcentēt visvairāk, ir veids, kā nodrošināt centrālās nervu sistēmas diezgan pārsteidzošo spēju adaptīvi uzņemt un izmantot informāciju.

NeurOptimal® sniedz šo informāciju tādā veidā un tādā tempā, kas ir piemērots tieši personai, kas tieši šajā brīdī trenē smadzenes.


Smadzenes ir centrālās nervu sistēmas centrs. Tā ir sarežģīta vadība, kas atbildīga par visu pārējo sistēmu kontroli organismā. Nav svarīgi, vai ir runa par fizisko, emocionālo vai garīgo - Jūsu smadzenes ir atbildīgas pār tām visām. Tās saņem un apstrādā informāciju no ķermeņa un apkārtējās vides, apstrādā un uzglabā informāciju, un izstrādā atbilstošu reakciju, turklāt lielākoties’ – bez apziņas iesaistes. Tas viss ir iespējams plaša un brīnišķīga neironu tīklojuma dēļ, ko sauc par centrālo nervu sistēmu.


Tiek lēsts, ka cilvēka smadzenēs ir 15 līdz 33 miljardi neironu, un katrs neirons var veidot līdz pat 100,000 sinaptisko savienojumu. Neironi sazinās šajā milzīgajā tīklā, izmantojot elektriskos signālus. Šie signāli var nākt gan no atsevišķiem neironiem, gan arī no dinamiskām neironu grupām. Šīs grupas reaģē uz noteiktām frekvencēm, piemēram, gaismu, kas atspoguļotas elektriskās izmaiņās, ko mēra uz skalpa.

Lai šo sistēmu būtu vieglāk saprast, iedomāsimies smadzenes kā smilšu kaudzi. Paņemot saujā visparastākās sausas jūrmalas smiltis un izbirdinot tās noteiktas formas traukā, tās ieņem noteiktu formu, visdrīzāk kaut ko līdzīgu kalnam vai pauguram. Smilšu graudiņi paši nostājas tur, kur katram ir visērtāk un izveidojas šī noteiktā forma. Tad, ja ar roku no kaudzes pamatnes izņemsim dažus smilšu graudus, ar laiku smilšu kalns atjaunosies pats, tukšajā vietā iebirs smiltis no augšas, un iepriekšējā forma atjaunosies. Tāpat notiek arī ar mūsu smadzenēm, neironi tajās savienojas mums neparedzamā veidā, taču tie savienojas tā, kā konkrētajā mirklī ir visērtāk un piemērotāk. Arī tad, ja kaut kas smadzeņu darbībā tiek bojāts, kādas traumas rezultātā, piemēram, lieliski nostrādā kompensējošie mehānismi, tātad, citas smadzeņu zonas sāk uzņemties traumēto zonu iepriekšējās funkcijas. Šī smilšu kaudze ir atvērta jauniem smilšu graudiem, tiem vienmēr tiks rasta vieta un pielietojums, tāpat arī ar jaunu informāciju smadzenēs, tā tiks saglabāta atmiņā un atsaukta, izmantota, tad, kad būs nepieciešama. Smilšu kaudze ir pašorganizējoša struktūra, tāpat kā smadzenes. Smadzenes pašas sevi spēj labot, kārtot, strukturēt, tām tikai vajadzīga informācija. Turklāt smadzenes, tāpat kā smilšu kaudze, ir adaptīvas, tās pielāgojas, lai kas arī notiktu. Tātad smadzenes ir atvērtas jaunai informācijai (jauniem smilšu graudiem), pašorganizējošas (smilšu graudi paši ieņems piemērotāko vietu kaudzē, bez programmēšanas), adaptīvas (smilšu graudi iebirs tieši tur, kur nepieciešams, arī tad, ja kaut kur radīsies caurums), sarežģītas (smilšu kaudze sastāv no liela daudzuma element - smilšu graudu, smadzenes - no neironiem).

Smadzeņu viļņi tiek ģenerēti, kad smadzenēs veidojas neironi. Tie komunicē savā starpā ar elektrisku signālu palīdzību, kurus varam novērot ar elektroencefelogrammas (EEG) palīdzību. Smadzeņu viļņus mēra kā regulāra cikla atkārtošanos reizi sekundē. Mērvienība tiek saukta par hercu (Hz) un, citiem vārdiem, tā mēra smadzeņu viļņu aktivitātes biežumus. Jo zemāks Hz skaits, jo lēnāka smadzeņu aktivitāte.

Smadzeņu viļņi nav nošķirti viens no otra. Netiek ģenerēti tikai viens vai daži smadzeņu viļņu veidi. Mūsu vispārējā smadzeņu aktivitāte ir šo frekvenču kombinācija, vienkārši daži viļņi ir spēcīgāki, citi – vājāk izteikti. Ko tas nozīmē? Galvenais ir līdzsvars. Svarīgi, lai ilgstoši nebūtu pārāk liela vai pārāk maza smadzeņu aktivitāte.

Citās neiroloģiskajās atgriezeniskās saites metodēs mērķis ir palielināt noteiktu smadzeņu viļņu amplitūdu, vienlaikus samazinot citus. Tas ir ļoti šaurs ceļš, jo smadzenes nevar fokusēties tikai uz vienu vilni. Strādājot šādā veidā, jūsu centrālā nervu sistēma var tikt pakļauta nevēlamām blakusparādībām. NeurOptimal® pieejā mēs tikai sniedzam informāciju smadzenēm par to, ko tās dara, ļaujot pašām pieņemt lēmumu par savu – optimālo – līdzsvaru, darbojoties pilnā frekvenču diapazonā. Un tas viss notiek dabiski!

Atsauksmes un zināšanu bāze