Pāriet uz saturu

RigaBrain smadzeņu treniņš un neiroplasticitāte

Šo rakstu ir rakstījis Deivids Delanejs, MA,CAR, LPC, Psihoterapeits un NeurOPTIMAL® neiroloģiskās atgriezeniskās saites metodes treneris. 18.03.2009.; „Courtesy Public Library of Science” raksts http://www.world-science.net/othernews/090318_criticality

 

Pētījumos atklāts, cik ļoti mūsu smadzenes spēj pielāgoties. Šo fenomenu  dēvē par neiroplasticitāti. Pētnieki vēsta, ka smadzenes (lasi – CNS) ir nelineāras, dinamiskas un neticami elastīgas.

 

Tās dzīvo uz „haosa robežas” – tas ir, kritiskajā punktā starp nejaušību un kārtību (Pasaules zinātnes publiskās bibliotēkas raksts “BrainLives at “Edge of Chaos”).

 

Starp haosu un kārtību…

 

Pētījumā, kas veikts Kembridžas universitātē, pierādīts, ka smadzenēs noteiktas sistēmas, kas ir analogas citām fiziskām sistēmām (piemēram, zemestrīces, meža ugunsgrēki un sirds ritms), spontāni organizē pašas sevi, lai noturētu līdzsvaru starp haosu un kārtību. Sistēmas atbildes reakcijas uz šo organizāciju ir ātras un sarežģītas – pat attiecībā uz vismazāko pārmaiņu neiroloģiskajā atgriezeniskajā saitē (padomājiet, cik daudz stimulu smadzenēm jāapstrādā, piemēram, cilvēkam vadot automašīnu intensīvā satiksmē sniegputeņa laikā).

 

Piezīme: cilvēka izdzīvošana ir atkarīga no konstantas atgriezeniskās saites, kur apmēram 10% no tās ir reakcija uz ārējiem faktoriem un 90% - uz iekšējiem.

 

Mūsu smadzenes ātri pielāgojas pārmaiņām, un tā ir izdzīvošanas atslēga. Tomēr, kad piedzīvojam traumu vai stresa situāciju (sevišķi ilgstošā laika posmā), smadzeņu puslodes vairs nestrādā savstarpējā saskaņā un mūsu spēja risināt problēmas tiek vājināta vai bloķēta.

 

Tagadnes spēks!

 

Neiroloģiskās atgriezeniskās saites (Neurofeedback) metode, kas tiek dēvēta par NeurOPTIMAL® Neurofeedback (iepriekš - NeuroCARE™) un ir arī RigaBrain smadzeņu treniņu pamatā, ietekmē smadzeņu nelineāro dabu. Lielākajā daļā citu neurofeedback metožu klientam tiek piedāvāts kaut ko darīt, kontrolēt kādu objektu, likt objektam kaut ko darīt. Tā ir lineāra pieeja, un mūsdienās atzīts, ka tā nav pareiza, jo ar tās palīdzību tiek kontrolēta  nelineārā, organiskā sistēma.

 

Mēs dzīvojam kvantu fizikas laikmetā. Tā izskaidro un palīdz saprast nelineāro realitāti, kura ir dinamiska, gluži tāpat kā mūsu sirds ritms vai zemestrīce.

 

Pētnieks Vels Brauns, NeurOPTIMAL metodes attīstītājs, šo dinamiku izprot ļoti labi. NeurOPTIMAL metodes priekšrocība ir tā, ka smadzenēm nekas speciāli nav  jādara seansa laikā, jo tās tikai saņem informāciju pašas par sevi, savām pārmaiņām un tādējādi kļūst daudz mierīgākas.

 

Pat šodien, pēc gadiem ilgiem pētījumiem, mūsu smadzenes ir tik sarežģītas, ka lielākā daļa, par ko domājam, iespējams, ir praktiski nevajadzīgas lietas. Smadzenes ir instinktīvs orgāns, absolūti pielāgots funkcijām, kas nodrošina cilvēka izdzīvošanu – gan kā personības, gan arī evolūcijas ziņā. Konstanti saņemot neiroloģisko atgriezenisko saiti par to, kas notiek iekšējā un ārējā organisma vidē, smadzenes nodrošina mūsu drošību, labklājību, laimi un veselību.

 

Orientējošā atbildes reakcija

 

Definīcija: orientējošā atbildes reakcija jeb  orientējošais reflekss ir instinktīvs reflekss, kas liek organismam nekavējoties reaģēt uz pārmaiņām vidē. Pirmais šo fenomenu aprakstīja krievu psihologs Ivans Sečenovs 19. gs. 50. gados grāmatā „Smadzeņu refleksi”.

 

Lūk, orientējošās atbildes reakcijas piemērs. Iedomājieties, ka esat mašīnā, braucat mājup no darba. Jūs domājat par vakariņu gatavošanu un laika pavadīšanu ar draugiem. Radio skan fona mūzika… Te pēkšņi jūs izdzirdat skaļas sirēnas „gaudošanu”. Kas notiek? Smadzenes automātiski atslēdzas no mierpilnā stāvokļa un noskaņo sevi uz sirēnas skaņu. Citiem vārdiem, tās sevi orientē. Tā ir instinktīva, adaptīva, izdzīvošanai radīta taktika, kas ļauj spēji pārslēgties, lai reaģētu uz dažādiem stimuliem.

 

NeurOPTIMAL neiroloģiskās atgriezeniskās saites metode

 

Ikviena mūsu darbība ir ļoti efektīva neurofeedback forma un treniņš, kad smadzenes no šā brīža pārslēdzas uz kādu momentu pagātnē vai nākotnē, kas reālajā vidē neeksistē. To dēvē par perturbācijas momentu, kam raksturīgi haotiski elektroķīmiskie signāli smadzenēs. Dators šo momentu var fiksēt, jo smadzeņu viļņi (elektroķīmisko signālu atspoguļojums) kļūst haotiski. Kad sākas perturbācijas moments, jums jābūt apziņas stāvoklī. Piedzīvojot to, mūzikā, ko klausāties, parādās pārrāvums, kas „iedarbina” orientējošās atbildes reakcijas mehānismu. Tad smadzenes atgriežas tagadnes momentā, lai novērtētu, vai pastāv reāli draudi. Arī šī ir instinktīva ķermeniska funkcija – nākamreiz, kad iezvanīsies telefons, pavērojiet, kas ar jums notiek! Jūs paši šo reakciju fiksēsiet.

 

Viss ir labs…

 

Pastāvīgi „atsaucot” smadzenes atpakaļ tagadnes momentā šajā instinktīvajā līmenī, tās iemācās beigt „ražot” perturbācijas momentus, kas padara mūs dusmīgus, īgnus, depresīvus, bailīgus, trauksmainus, nespējīgus koncentrēties, nespējīgus gulēt, maz emocionālus (turpiniet sarakstu ar jebko, kas ienāk prātā). Tātad viss, kas jums jādara  – jāsēž, jārelaksējas un jāļauj smadzenēm pašām sevi saprast.

 

Ko pamana klienti?

 

Klienti, viņu radi un draugi ir pārsteigti par saviem novērojumiem. „Lielās problēmas” sāk pazust. Kādam jaunam koledžas studentam, ar ko es strādāju, bija depresija. Nu viņam tās vairs nav! Kādam piecus gadus vecam klientam vairs nav nepieciešamības norobežoties, kad sanāk sastrīdēties ar kādu bērnudārza biedru, turklāt viņu vairs neapdraud psiholoģiska apsēstība iegūt mikrobus. Deviņus gadus veca kliente nakts laikā tagad mierīgi guļ, turklāt skolā spēj daudz labāk koncentrēties. To apgalvo pat skolotāji! 53 gadus veca kliente vairs neizjūt mokošu trauksmi.

 

Šo cilvēku instinktīvās smadzenes ir atbrīvojušās no strespilnajām pieredzēm. Piedzīvojot jaunu stresa situāciju, smadzenes to apstrādā daudz vieglāk un ātrāk.

 

Pētījumos nepārprotami pierādīts – mūsu smadzenes ir mainīgas, tās pielāgojas situācijām. Tās mācās no pieredzes. Ja tās var saņemt neiroloģisko atgriezenisko saiti par savu funkcionēšanu, tās atpazīs savus uzvedības modeļus, daudz vairāk orientēsies uz tagadnes momentiem un relaksētiem prāta stāvokļiem – tie, kā zināms, ir visproduktīvākie un veselīgākie. NeurOPTIMAL nenoslogo CNS, jo mēs nelemjam par to, ko mums vajag un cik daudz. To dara smadzenes. Mēs tikai fiksējam pārmaiņas uz labo pusi.

Atsauksmes un zināšanu bāze