Pāriet uz saturu

Miegs un RigaBrain smadzeņu treniņi

Pēkšņa elpošanas apstāšanās miegā, vairums dažādu depresiju un ar miega traucējumiem saistīto problēmu skar cilvēkus, kurus var iedalīt četrās kategorijās. Pie pirmās kategorijas pieder cilvēki ar pārlieku aktīvu centrālo nervu sistēmu (CNS). Viņi bieži sūdzas, ka nevar aizmigt, jo viņu „prāts ir aizņemts ar domām”. Viņi svaidās un grozās, un nakts laikā pamostas vairākas reizes. Viņiem visiem ikdienā mēdz būt tāda sajūta, it kā viņus tikko būtu notriecis autobuss. Pilnīgi pretējas pazīmes mēdz būt pie pretējās nometnes piederošajiem, tā sauktajiem, mazaktīvajiem. Šie cilvēki naktī var nogulēt 10-12-14 stundas un tāpat pamosties noguruši. Faktiski viņi guļ visu nakti, taču viņu miega stadija nav tāda, lai šie cilvēki pēc pamošanās varētu justies atpūtušies un atguvuši spēkus. Dzīvesbiedri un citi ģimenes locekļi bieži to nesaprot un uzskata, ka šie cilvēki vienkārši ir hipohondriķi, hroniski čīkstuļi vai abi reizē. Daudzu laulāto kopdzīve ir beigusies šīs nesaprašanās dēļ.

Trešajai kategorijai pieder tie laimīgie, kuru smadzenēm piemīt abas iepriekš minētās pazīmes. Viņu kreisā smadzeņu puslode ir mazaktīva, savukārt labā – pārlieku aktīva. Un pie ceturtās kategorijas piederošo cilvēku problēmu iemesls ir neatrisināta emocionāla trauma.

Vai bezmiega mocītajām dāmām ir kāda cerība? Atbilde skan – jā! Taču par to Jums nepastāstīs ne TV raidījumi, ne arī Jūsu ārsts. Tā ir maza, taču strauji augoša nozare, ko sauc par atgriezeniskās saites reakcijas treniņu. Norvolka slimnīcas Miega traucējumu centrā  2004. gadā veiktajā pētījumā (rezultāti publicēti žurnālā „Sleep”) noskaidrojās, ka, salīdzinot ar kontrolgrupu, kurai tika veikts neīsts atgriezeniskās saites reakcijas treniņš, ievērojami ir uzlabojusies miega kvalitāte. Tas ir brīnišķīgi un visiem pieņemami, taču šķiet, ka neviens par to nezina. Kāpēc? Tāpēc, ka tā nav pieejama tablešu veidā, un tai ir „uzspiesta” brīdinājuma zīme. Apdrošināšanas kompānijas, zāļu ražotāji un Psihiskās veselības nacionālais institūts ir ieguldījuši lielu darbu, lai informācija par atgriezeniskās saites reakcijas treniņiem (RigaBrain seansi (RB)) nenonāktu sabiedrības uzmanības lokā.

Tāpēc sniegšu  īsu procedūras aprakstu. Pie galvas tiek piestiprināti divi mazām austiņām līdzīgi sensori, kas klausās Jūsu smadzeņu viļņos. Informācija tiek ierakstīta programmā, kas, līdzīgi kā Google meklētājs, veic Jūsu smadzeņu pārmeklēšanu (neraizējieties, tas neizplatīs tās nevēlamās e-pasta vēstules, kuras Jūs nekad negribētu nosūtīt!) un identificē tās smadzeņu vietas, kas funkcionē neatbilstoši, proti, darbojas pārlieku aktīvi, ir mazaktīvas vai konstatē abas šīs pazīmes reizē. Tad iegūtā  informācija tiek pārraidīta atpakaļ smadzenēm kā mūzika, kuru pārtrauc pārlēcieni un traucējumi. Cilvēka smadzenes ir tik gudras, ka tās pašas spēj sakārtoties, palielinot aktivitāti vietās, kur tā ir pārāk maza un samazinot tur, kur tā ir pārlieku liela. Pēc kāda laika un pēc vairākiem seansiem smadzenes sasniedz savu optimālo darbības režīmu un kvalitatīvam miegam piemērotais režīms kļūst par smadzeņu darbības paradumu. Tas viss notiek virtuāli, nekāda blakus iedarbība parasti netiek novērota un rezultāts parasti tiek sasniegts jau pēc četriem seansiem vai pat vēl ātrāk. Šo atgriezeniskās saites reakcijas treniņu (pretēji ilgstošai Ambien lietošanai) priekšrocība ir tāda, ka apmēram pēc 15 seansiem (vidēji) kurss ir beidzies un ar Jums viss ir kārtībā. Jūsu smadzenes ir iemācītas gulēt kvalitatīvāk un tās saglabās šo paradumu.

________________________

Pirms miega un arī stresa mazināšanai vairumam cilvēku palīdz šāds uzdevums


Apsēžas sev ērtā pozā, rokas uzliek uz ceļiem vai apguļas uz muguras (kājas platāk pa gurniem un rokas ar plaukstām uz augšu atstatus no ķermeņa (45 grādi) ) un aizver acis un atslābinās - no sākuma dziļa ieelpa caur degunu un izelpa pa muti. Pāris reizes (3-5x) un tad pāriet elpošanā tikai caur degunu (ja deguns nav ciet) un lēna ieelpa caur degunu un ilgāka izelpa caur degunu. Un pats svarīgākais elpošanas laikā fokusē savu uzmanību uz deguna pamatni un domas nāks prātā, bet kā piefiksējam, ka esam aizklīduši domās, tā atgriežamies atpakaļ un turpinām fokusēties uz deguna pamatni. Ir otrs variants, ja nesanāk koncentrēties uz deguna pamatni, tad koncentrējas uz nāsī un sajūt katru ieelpas un izelpas radīto gaisa plūsmu.
Tas ir treniņš, ko vajadzētu trenēties, līdz spējam ilgāku laiku savu prātu kontrolēt, tad arī būs vieglāk iemigt un atslēgt savu "uzvilkto prātu".  

____________

Polifāziskais miegs

Jāatceras, ka polifāziskais miegs ne tuvu neder visiem. Cilvēks dabiski ir radīts gulēt biofāzē jeb ilglaicīgi vidēji 6-7 stundas un diennakts tumšajās stundās. Turklāt miega laikā cilvēka organisms iziet cauri vairākiem svarīgiem un dziļuma pakāpēs dažādiem posmiem (par to sīkāk šeit: http://www.rigabrain.com/blog/2010/11/22/miega-fiziologija/ ).

________

RigaBrain atsauksmes

www.RigaBrain.com


Atsauksmes un zināšanu bāze